5 tips för att överleva som anhörig till en borderlinesjuk


överleva som anhörig till en borderlinesjuk

Det är inte lätt att vara nära någon som har en störning av något slag. Borderline är ett bra exempel på en sjukdom som påverkar de som finns i omgivningen. Dels är du orolig för individen, de mår ju inte bra. Men det kan också vara påfrestande att vara anhörig eller nära på annat sätt.  Här nedan följer en del bra tips som hjälper dig handskas med det hela. Prova dig fram till det som passar din situation allra bäst. Ofta är det en kombination som gör att du orkar med.

 1. Läs på om vad det innebär att ha vad som kallas för emotionell instabil personlighetsstörning eller borderline. Det kan hjälpa dig identifiera vad som har att göra med syndromet och vad som är helt vanliga problem i relationen. För det finns ingen perfekt kombination av två människor, utan det uppstår alltid meningsskiljaktigheter. Men med de som har borderline verkar det inte finnas någon spärr. De kan inte alltid kontrollera sig och uppför sig inte som vanligt. Lär dig se vad som är sjukdomens röst. Du kommer också att inse att mycket av det du själv upplever och känner faktiskt är en ganska normal reaktion.
 2. Ta inte allting så personligt. Det kan verka vara ett konstigt råd när du har ett förhållande med en som är bordelinesjuk. Men ofta så säger de saker som kan gränsa till det absurda. Det är deras sätt att komma till rätta med alla de känslor som väller upp inifrån. Vanligtvis så projekterar de dessa på de som finns runt omkring. De kan säga saker som sårar dig, utan att ens vara medvetna om det. Du måste inte svara med samma mynt, utan om möjligt undvika direkta konflikter när de är mitt uppe i det hela. Samtidigt så ska du inte acceptera precis allting. Sätt gränser och var tydlig med vad du tolererar. Annars kan det lätt bli att du tassar omkring runt den som är sjuk och låter dem dominera tillvaron. De händer att de utnyttjar detta, mer eller mindre medvetet. Det bästa är om du kan finna en balans där du tar upp saker med dem när de är mindre upprörda, men inte backar med dina egna behov.
  Psykopat
  Borderline

  Allt detta är ju råd som kan vara till hjälp när ingen av parterna har en känslomässig personlighetsstörning. Men när du handskas med någon som har borderline är det mest upp till dig att ha självkontroll och försöka tänka framåt. Det är inte alltid så lätt, speciellt om du är van vid att ge svar på tal. Skillnaden är att det inte leder någonvart om du ger hårt mot hårt med en borderlinesjuk. Det blir mest jobbigt för dig själv.

 1. Inse att du kanske inte kan stanna kvar i relationen. Hur mycket du än tycker om en borderlinesjuk så är det jobbigt att ha en nära samvaro med dem. Ibland kan det vara bättre att avlägsna sig från situationen. Många blir hjälpta av mediciner och terapi, men det kan ta lång tid innan de blir mer eller mindre normala rent känslomässigt. Du kan inte hjälpa dem med att ta sig igenom processen om det bryter ner dig också.Om du känner att den svåra situationen urholkar dig som människa steg för steg så kan det vara bra at backa ur. Kärleken kan inte övervinna allt och ibland kan du hjälpa mer genom att dra dig ur relationen. Att ge stöd till någon och leva mitt uppe i det hela är inte samma sak. Du måste inte heller vara den som tolererar allt och gör avkall på din egen personlighet. Men det är just vad många med borderlinesjukdom förväntar sig eller behöver av andra. Då kan det vara bättre att gå skilda vägar.
 1. Kontakta en stödorganisation eller prata med en nära vän. Du är inte ensam i att tycka det är jobbigt att vara nära någon som är känslomässigt instabil. Det är en personlighetsstörning som påverkar de anhöriga på ett djupt och krävande sätt. Om du inte tycker om att träffa någon personligen så kan du delta i olika forum eller trådar som finns på nätet. Bara det faktum att du får berätta om din situation för någon som förstår precis vad du pratar om kan vara lättande.Du kan också behöva professionell hjälp själv. Kontakta en terapeut om du känner att situationen krossar dig mer än du klarar av. Återigen så är detta en vanlig reaktion på en svår situation och det kan vara till stor hjälp att tala med någon som är utbildad i just det här. Det är aldrig fel att be om hjälp. Ibland kan stödorganisationen rekommendera någon som har visat sig bra för just denna form av medberoende eller problemställning.
 1. Ta hand om dig själv. De som har borderline brukar må bra av att ha rutiner i sitt dagliga liv. Men det är faktiskt något som också du som anhörig kan ta fasta på. Se till att du får så mycket energi som möjligt i vardagen genom att skapa goda vanor. Ät sund mat och motionera. Satsa på en rutin där du får tillräckligt med sömn och vila. Men var också noga med att låta sinnet få den stimulans det behöver. För ju starkare du kan vara själv, desto mer ork har du till att stödja eller klara av den sjuka. Det är ingenting fel med att sköta om sig. Tvärtom så gör du både dig och den sjuke en tjänst.Det handlar om att ha ett eget fotfäste. Att inte låta utbrott eller sårande ord dra dig ner i en spiral som bara blir allt djupare. Om du klarar av att stanna kvar i relationen och kan handskas med situationen så är det bra. Men om du känner att du behöver hjälp eller vill dra dig ur så är det också minst lika bra. Det är upp till dig vad du ska göra och ingen ska tvinga fram ett beslut som du själv inte håller med om.

Recent Content