En guide hur man lämnar någon med borderline | Separation med partner


borderline

Om jag inte orkar längre, om jag helt enkelt måste ut, hur gör jag då?

Frågan är berättigad för om det är svårt att skiljas i vanliga fall är det 10 gånger svårare om din partner har borderline. En person som lider av borderline är väldigt impulsiv. De kan lätt bli destruktiva och självdestruktiva och uppvisa olika former av självskadebeteende och aggressioner. De har kraftiga humörsvängningar som kan vara svåra att förutse. Deras relationer med andra människor är ofta stormiga och instabila. Personer med borderline har svårt att se livets gråzoner. Antingen är allt jättebra eller jättedåligt. Det finns inget där emellan.

Personer med borderline har också svårt att hålla focus i livet, välja ett karriär mål, vilka värderingar man vill stå för och vilka vänner man vill hålla fast vid. Dessutom har borderlinepersoner en tendens att se sig själva som offer och saknar förmåga att se sin egen del i konflikter som uppstår. Vid en separation kommer alltså en borderlineperson att se allt som den andres fel. Detta är sådant som du måste förbereda och planera för.

Att separera eller inte?

Den här artikeln kan inte hjälpa dig att bestämma om det är dags att gå eller inte. Den är mer till för dig som redan har bestämt dig för att gå och vill ha råd om vilka fallgropar du ska undvika och hur du ska slippa råka illa ut. Här får du råd om hur separationen kan bli så smidig som möjlig med minimalt med bråk.

Innan du separerar

Det är viktigt att planera noga innan du separerar från någon med borderline. Se till att du har en plan för vart tu ska ta vägen så att du kan lämna din partner snabbt. Det finns en stor risk att deras beteende kommer att  bli mycket värre om de anar vad du håller på med. Många personer med borderline har extremt svårt med separationer av alla slag och är väldigt rädda för att bli övergivna. Det kan göra att de tar till extrema metoder för att slippa en separation och kan till och med bli våldsamma. Packa ner saker som du vill ha med dig lite i taget under en längre tid så att din partner inte blir misstänksam.

Prata med en terapeut. Det är bra att ha någon som vet hur personer med den här diagnosen fungerar att bolla dina planer med. En terapeut som har kompetens inom detta område kan hjälpa dig att planera din separation så att den blir så säker och smärtfri som möjligt. Terapeuten kan också hjälpa dig att  förutse hur din partner förmodligen kommer att reagera i olika situationer vilket kan hjälpa dig att undvika konflikter och att du eller din partner utsätts för fara (självskadebeteende). Om din partner går i terapi är det bra att kontakta hennes terapeut och berätta om dina planer. Hennes terapeut kan då förbereda henne på vad som komma skall utan att för den skull berätta om dina planer. Terapeuten kan dessutom lägga upp en plan för hur hen ska hjälpa din partner efter separationen.

Prata med en advokat. Det är bra att du redan innan du separerar från din partner har alla juridiska dokument i ordning. Du vet då vad som gäller, vilka rättigheter du har och vilka skyldigheter. Då kan du vara lugn när din partner börjar storma. Då behöver du inte lyssna på den skur av motargument och påståenden som troligtvis kommer att komma, du vet redan vad som gäller.

Om din partner är aggressiv och hotfull eller till och med misshandlar dig se till att dokumentera detta i smyg. Ofta kan personer som kränker dig hemma vara så gulliga och rara när ni är med andra. Spela in på mobiltelefonen och dokumentera med bilder. Se till att du har bevis i fall du inte skulle bli trodd efteråt. Kom ihåg att personer med borderline inte kan se sin del i  problemen, så din partner kommer att skylla allt på dig.

Berätta på jobbet att du tänker separera. Du kommer att behöva allt stöd du kan få och det är viktigt att dina arbetskamrater får höra din historia först. Det finns nämligen en stor risk att din partner kommer att kontakt dina arbetskamrater och säga ofördelaktiga saker om dig eftersom han/hon anser att du har begått en hemsk handling som lämnat dem och därför har all rätt i världen att förstöra ditt liv.  Det kan också vara bra att berätta för polisen att du tänker lämna personen ifråga och varför. Det har hänt att personer borderline har försökt polisanmäla sin partner i ett försök att smutskasta dem. I och med att personer med den här diagnosen har ett uttalat självskadebeteende kan din partner skada sig själv och sedan påstå att det är du som har gjort det.

Ta med dig alla dina saker. Du vill inte att det ska finnas något kvar som din partner kan använda för att hålla dig gisslan. Det du inte har fått med dig den dagen du faktiskt går är förlorade. Du kan inte räkna med att kunna komma och hämta något vid ett senare tillfälle. Sannolikt har din partner eldat upp dem för länge sedan.

När du flyttar, gör det snabbt. Se till att du har många vänner till exempel arbetskamrater eller ännu hellre en flyttfirma som kan hjälpa dig att flytta. Din partner kommer förmodligen inte att visa sina känslor lika kraftigt om det finns utomstående i närheten. Dessutom är det viktigt att flytten sker snabbt så att din partner inte får tid att reagera eller tänka ut en plan för att stoppa dig.

Under separationen

Återigen, se till att packa snabbt. Om du har möjlighet, packa och flytta när din partner inte är hemma. Om det inte är möjligt se till att du har utomstående med dig när du packar. Många med borderline som inte kan kontrollera sitt humör när du är i närheten kan det inför främlingar. Dra inte ut på din flytt och gör ingen stor affär av det. Undvik att komma i konflikt med din partner genom att inte svara på påhopp eller säga emot påståenden. Tänk ut i förväg vad du ska säga och håll dig till det. Lämna inget kvar. Din partner kan använda dina saker som ett sätt att få dig att fortfarande hålla kontakten. De kan säga att du ska få hämta dina saker en viss dag och sedan inte vara där när du dyker upp och sedan be dig att komma igen en annan dag.

Lämna inte ut din nya adress eller ditt telefonnummer. Du kommer att vilja byta telefonnummer efter att du har lämnat din partner. Personer med borderline kan inte se sin del i separationen och blir väldigt stressade av att bli lämnade. Det är vanligt att de inte kan släppa taget och du kan bli telefonterroriserad med ömsom otrevligheter och ömsom försök att få dig tillbaka. Det finns en stor risk att du blir frestad att flytta tillbaka eftersom många med borderline blir extra gulliga och rara för att locka in dig i förhållandet igen. Kom då ihåg att din partner gör detta för att slippa en separation, inte för att han/hon älskar dig. Förmodligen kommer det minder trevliga sidorna hos din partner fram igen så fort du har flyttat tillbaka. Då kan dessutom symtomen förvärras eftersom din partner upplever att du inte är att lita på. Lämna heller inte ut din nya adress för att slippa få oönskade besök av din partner. Om din partner vill träffas och du går med på det, träffas då på en offentlig plats inte i ditt nya hem.

Efter separationen

Det bästa är att ha ingen kontakt alls efter separationen. Om din partner kontaktar din arbetskollegor, be dem att inte svara. Be dem blockera all möjlighet till kontakt på telefon och att radera alla eventuella mail. Om ni måste ha kontakt gällande barn eller egendom som ska fördelas se då till att ha en utomstående med dig, träffas INTE ensamma. Se också till att du är väl rustad mot alla försök att vinna dig tillbaka.

Om det fins gemensamma barn med i bilden måste en viss kontakt finnas. Se till att den handlar bara om barnen. Se till att barnen hämtas och lämnas på neutral mark, till exempel i skolan, om barnen har ett växelvis boende. Även mailkontakt och telefonsamtal ska handla enbart om barnen. Försök att ordna via familjerätten att kontakt endast sker via mail och som mest sms. Undvik telefonsamtal. Det bör inte vara omöjligt att uppnå tillsammans med familjerätten.  Om ett samtal ändå kommer in på ditt privatliv måste du klippa av direkt. Låt inte din partner lura in dig i en diskussion om ditt privatliv. Alla e-mail som är nedlåtande eller kränkande ska du spara och inte svara på omgående. Finns det inget direkt viktigt i mailet så undvik att svara helt. Om det måste svaras på av någon anledning så svara inte nedlåtande eller kränkande tillbaka. Dröj ungefär 24 timmar med ditt svar och svara så neutralt som du bara kan. Håll dig endast till fakta och blanda inte in några känslor. Svara inte på påhoppen eller det som är kränkande. Detta är extremt effektivt om man vill undvika mer bråk och problem med ett Borderlineex.

Spara mailen och smsen till ett senare tillfälle om det skulle behövas i en domstol eller liknande. Spela även in alla samtal som kommer från ditt Borderlineex.

Om du får brev från din partner, öppna det inte. Skicka tillbaka det oöppnat. Du skriver bara “åter till avsändare” på kuvertet och lägger brevet i närmsta brevlåda.

Var beredd på en smutskastningskampanj. Om din partner talade illa om sina tidigare förhållanden finns det en stor risk att hon gör samma sak med dig. Genom att förbereda släcktingar och vänner, arbetskamrater och andra i din närhet kan du känna dig lugnare. Då vet alla vad som  kan hända i förväg och de slipper bli förvånade och kommer förhoppningsvis inte heller att tro på det din partner säger. Har du dessutom pratat med polisen i förväg kan du känna dig lugn med att de inte automatiskt tror på allt din partner säger om han/hon skulle vända sig dit. Har ni barn tillsammans så kan det vara en bra idé att berätta det för de som står dig närmast.

Ge dig själv tid. Sörj det som var bra i förhållandet och låt dig själv vara ledsen för att saker och ting inte blev som du hade tänkt dig. Ge dig själv tid att tänka över vad som var bra och vad som var dåligt i förhållandet och försök att klura ut vad du kunde ha gjort annorlunda. Förlåt din partner för alla hans/hennes felsteg. Det kanske låter konstigt att du ska förlåta någon som varit psykiskt eller fysiskt våldsam mot dig men det är viktigt. Förlåtelsen är viktig för dig själv. Den gör att du kan släppa taget om förhållandet och gå vidare med ditt liv. Den gör att du kan se på förhållandet med nya ögon och undvika att hamna i ett liknande förhållande igen. Det är viktigt att du drar lärdom av ditt förhållande och att du lär dig känna igen varningssignalerna. Annars är risken stor att du hamnar i ett nytt förhållande som är lika destruktivt som det du just avslutat.

Det kommer att ta minst tre månader innan du har landat i din nya situation och kan börja gå framåt igen. Du behöver dessa tre månader för att ta dig i genom alla faser av tvivel (Gjorde jag rätt som bröt upp? Borde jag gå tillbaka?), självömkan (Hur kunde det bli så här? Varför hamnade jag i den här situationen?) och ilska (Varför lät jag henne behandla mig så här? Varför sa jag inte ifrån tidigare?). Ge dig själv den tiden. Ge dig själv en ärlig chans att börja om från början. Gör om och gör rätt. Men innan du kan göra rätt måste du först klura ut vad du gjorde fel och det tar tid.

Hoppas att den här informationen har kunnat ge dig några matnyttiga tips och råd att tänka på innan du gör slut med en partner som har borderline. Förhoppningsvis kan dessa råd hjälpa dig till en säker och så smärtfri det går separation.

Lycka till.

Recent Content