Hur kan jag hjälpa mitt barn med borderlinediagnos?


Hur kan jag hjälpa mitt barn med borderlinediagnos?

“Mitt barn har fått diagnosen borderline. Vad ska jag göra nu?

Många familjer känner sig hopplösa och rädda när ett barn i familjen får en diagnos. Den första frågan som dyker upp brukar vara “Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn?” Om du befinner dig i en liknande situation fins det en hel del du kan göra.  Här följer fem olika steg som kn hjälpa barn med borderline att lättare hantera sin vardag.

1. Lär dig så mycket du kan om borderline.

Genom att lära dig om borderline blir det lättare att förstå varför ditt barn reagerar som det gör i olika situationer. Det blir också lättare att förutsäga vilken sorts reaktion du kan förvänta dig. Det blir lättare att känna empati med ditt barn. Din kunskap kommer också att få ditt barn att känna sig tryggare eftersom barnet ser att du förstår honom/henne. På biblioteket kan man låna böcker om borderline och det finns mycket information på internet.

Dialektisk Beteendeterapi är den primära behandlingsformen för barn och vuxna med borderline. Genom att du lär dig hur terapin fungerar kan du  skapa en terapeutisk miljö hemma och på så sätt hjälpa ditt barn att träna hela dagarna. Det hjälper också resten av familjen att få ett gemensamt språk och en gemensam struktur som gör att ni alla kan hantera bergodalbanan av känslor.

2. Ta hand om dig själv.

Det kan bli så att du lägger alla dina tanka och all din energi på att ta hand om ditt borderline barn. Det kan vara en grogrund för frustration, förakt och tillslut att du blir utbränd. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv. Inte minst för din egen skull men också för att visa ditt barn hur man tar hand om sig själv och hur man ska göra för att må bra. Här är några förslag på vad du kan göra.

a) Ta det inte personligt.

Som förälder är det lätt hänt att man frågar sig “Vad gjorde jag för fel?” Du har förmodligen inte gjort något fel alls. Du har gjort så gott du kan utifrån dina förutsättningar.  Barn med borderline har en inneboende känslighet mot känslor. En del vuxna är helt enkelt inte tillräckligt känsliga själva för att kunna lära ett sådant barn hur man ska hantera plötsliga känslostormar.

b) Gå med i en stödgrupp

Det kan vara svårt för vänner och släktingar att förstå vad du går igenom. Det är viktigt att ha någon att prata med som är i samma situation, någon som vet hur det är. .Det kan vara skönt att veta att du inte är ensam.

c) Träna på känslomässigt oberoende.

Ett problem som barn med  borderline uppvisar. är brist på känslomässig kontroll. Kraftiga humörsvängningar och en ostabil självbild kan vara otroligt påfrestande för omgivningen. Det är viktigt att inte bli medberoende och ställa upp som känslomässig papperskorg dag ut och dag in. Då blir man snabbt utbränd. Träna på att identifiera dina egna känslor så att du kan förhindra att bli “smittad” av ditt barns känslostormar. Då kan du finnas där som en trygg vuxen och hjälpa ditt barn genom frustrationen utan att bli lika frustrerad själv.

e) Se till att hålla dig pigg och frisk.

Ett sätt att hjälpa ditt barn är att vara fysiskt aktiv och tänka på vad du äter och hur du sover. Att äta regelbundet och sova 7-9 timmar varje natt kan lindra symtomen avsevärt för personer med borderline. Genom att förgå med gott exempel kan du lära ditt barn goda och sunda vanor. Låt bli att ta droger eller dricka alkohol. Alla former av droger påverkar borderline personer mycket mer än andra personer och där för är det så viktigt att lära sitt barn att hålla sig borta från alla droger och gifter som påverkar hjärnan däribland även koffein som finns i energidricka.

3. Se barnet bakom diagnosen.

En diagnos kan hjälpa dig att förstå ditt barn men en diagnos kan också vara stigmatiserande.

Använd diagnosen för att få förståelse för ditt barn, och som en hjälpa att utveckla empati och medkänsla för ditt barn men försök sedan att se bortom diagnosen. Säg till ditt barn “Jag älskar dig men inte ditt uppförande.

4. Fokusera på kommunikation och bekräftelse.

Att handskas med någon som lider av borderline kräver tydlig kommunikation. Barnet behöver få sina känslor bekräftade för att känna sig trygg och för att själv lära sig att känna igen sina känslor. När ditt barn är på väg att få ett utbrott säg till barnet “Jag ser att du är på väg att bli arg, stämmer det?” Du hjälper då ditt barn att sätta ord på sina känslor och tillslut kan barnet själv känna igen känslorna och hantera dem på ett konstruktivt sätt.

5. Lär dig att visa kärlek medan du upprätthåller gränser.

Du kanske tror att du måste välja mellan att älska ditt barn eller upprätthålla regler och gränser. Det behöver inte vara så. Du kan upprätthålla gränser och älska ditt barn samtidigt.

Här är några saker du ska tänka på.

1) Involvera ditt barn och se till att ni är överens om reglerna och konsekvenserna om reglerna bryts.

2) Förbered ditt barn ordentligt om en regel behöver ändras. Tala om varför och diskutera när det ska börja gälla.

3) Inga tomma hot! Säg inte att du ska ge ditt barn ett straff som sedan uteblir.

4) Håll ut. Att vara konsekvent ger ditt barn en känsla av trygghet. Håll ut, ge inte upp även om ditt barn bryter mot samma regel 15 gånger samma dag. Att vara uthållig är det enda som hjälper i längden. Låtsas att ni tävlar i envishet och ge dig tusan på att vinna. Se till att alltid dela ut det straff ni kommit överens om. Varje gång ditt barn bryter mot reglerna. utan undantag. Detta hjälper också ditt barn att känna sig trygg.

5) Ha nolltolerans mot våldsamt beteende.

Nu har du fått några tips och råd för hur du ska kunna hjälpa ditt barn och din familj att finna lugn, ro och harmoni. Att få diagnosen borderline är ingen dödsdom. Det är bara en riktningsvisare som visar dig vägen till vilken hjälp just ditt barn behöver. Alla människor har saker de är bra på och andra saker de är mindre bra på. Barn med borderline behöver lära sig känna igen sina känslor och hur de ska hantera dem.  Svårare än så behöver det inte vara.

Recent Content